Din Guide Till Gelenaglar
Letar du efter en manikyr som håller under semestern, hektiska arbetsveckor och dagar fyllda av praktiska projekt? Det är dags att överväga att skaffa en gelmanikyr. Men innan du gör det finns det några (okej, mer än ett dussin) saker du bör veta först. För att hjälpa dig att putsa upp allt om geler, fortsätter du att bläddra för några experttips om hur du får och underhåller gelmanikyr.
Vad är en gel-manikyr?
En gelmanikyr följer de flesta av samma steg som en traditionell manikyr – dina naglar klipps, filas och formas, nagelbanden klipps (om du vill), men det är där likheterna slutar.
Gel nagellack målas på på samma sätt som ett klassiskt lack. Det härdas dock med ett UV- eller LED-ljus för att hjälpa till att låsa det på plats för långvarigt slitage. Varje lager gellack måste härdas i cirka 30 till 60 sekunder åt gången. Och i stället för att vänta på att dina naglar ska torka är du redo att lämna salongen så snart ditt sista topplack har härdat. Och som en bonus: ”Gelmanikyrer är mer motståndskraftiga mot flisor och slitage”, säger Gibson Tuttle. ”De förblir också glänsande under hela manikyren.”
Hur länge håller gelnaglar?
Tack vare härdningsprocessen håller gelmanikyrerna vanligtvis i allt från 10 dagar och upp till tre veckor. Totty säger: ”Gelmanikyrer är utformade för att hålla i ungefär tre veckor. På grund av naturlig nageltillväxt och slitage brukar allt utöver det inte se så bra ut. Det finns sätt att förbättra slitaget med stärkande basgeler som LeChat Liquid Gel Builder (18 dollar) som gör att dina geler håller längre.”
Och även om gelpolish i sig självt är känt för att hålla längre än traditionellt lack spelar hur det målas på en stor roll. När du applicerar gellack (eller vilket lack som helst för den delen) vill du se till att dina nagelbäddar är så torra som möjligt. Det betyder inte sprött – istället ska det inte finnas något vatten, lotion eller oljor på dina nagelplattor, eftersom närvaron av sådant kan hindra ditt gelpolish från att fästa.
Precis som med alla andra manikyr är chips och trasiga naglar fortfarande en möjlighet med gellack, de är bara inte lika sannolika. Om du ändå får ett chip eller bryter av en gel hjälper det att alltid ha en nagelfil till hands. ”Fila den till en form som du gillar och låt den vara om du kan”, rekommenderar Gibson Tuttle. ”Om det är uppenbart och du inte kan återvända till salongen omedelbart rekommenderar vi att du hittar ett liknande lack för att täcka eventuella luckor i färgen.”
Hur mycket kostar det Med Gelenaglar?
Kostnaden för en gelmanikyr varierar kraftigt mellan städer, stater och nageltekniker. I större städer som Stockholm kan en gelmanikyr kosta allt från 500 kronor och uppåt. Tänk på att du också måste betala för avlägsnande av gel (mellan 50-150 kronor beroende på plats) om du bestämmer dig för att du inte vill ta bort den hemma.
Är Gelenaglar säkert?
UV-lampor kommer automatiskt med antagandet om skrämmande bieffekter (hallå, mörka fläckar och rynkor, för att inte tala om, i extrema – mycket osannolika fall – cancer), så vissa märken har gått över till LED-härdning, tack vare deras lägre nivåer av UV-strålar. Totty säger: ”Under de senaste åren har gelmanikyrerna blivit den mest populära tjänsten på alla salonger. De traditionella UV-lampor som används för att härda dessa produkter har andra glödlampor än traditionella solarium, och de flesta nagelmärken går över till LED-lampor helt enkelt för att de härdar produkten på 30 sekunder jämfört med två till tre minuter med en UV-lampa.”
Å andra sidan, om du älskar din UV-lampa för torkning rekommenderar Gibson Tuttle att du använder solskyddsmedel i förväg – för säkerhets skull.
Precis som med de flesta nagellack är vissa geler gjorda med bättre ingredienser än andra. Även om det är svårt för gelpolish att vara helt rena, är de största (läs: värsta) ingredienserna du vill hålla ögonen öppna för dibutylftalat, formaldehyd och toluen. Dessa ingredienser är inte bara giftiga, utan vissa är till och med cancerframkallande. Så om du är noga med att handla rent, är detta något som du definitivt vill vara medveten om.
Kan gelmanikyr skada dina naglar?
Säg att du märker att ditt gellack har flisor. Hur irriterande det än kan vara ska du aldrig (och vi menar aldrig) plocka bort resten. ”Gelmanikyrer skadar inte naglarna; det som kan vara skadligt är en dålig borttagningsprocess, till exempel att skala bort den från nageln”, säger Totty.
”Den största nackdelen med gelmanikyr är felaktig borttagning”, delar Gibson Tuttle med. ”Du kan undvika detta genom att ta bort lacket ordentligt (och tålmodigt) själv hemma eller söka manikyrister som tar god tid på sig när de tar bort lacket för att skydda dina naglar.”
Även om du följer alla protokoll för hälsosam borttagning av gelélack finns det en chans att dina nagelplattor kan komma ut och se skadade ut och kännas skadade. Om skalande naglar är din verklighet säger Gibson Tuttle att det är bäst att skippa geler ett tag och låta nageln växa ut. ”Att applicera daglig nagelbandsolja är ett måste för att hjälpa dina naglar att växa sig starka”, tillägger hon.
Hur man på ett säkert sätt tar bort en gel-manikyr
Om du inte har en e-fil till hands säger Lim att det bästa verktyget för att ta bort gellack är en fil med kornstorlek 100/180 – något du kan hitta på de flesta apotek. ”Du bör bara använda 180-sidan när du tar bort glansen, men du kan behöva använda 100-sidan för att bryta ner flera lager topplack, bygggel eller nagelkonst”, instruerar hon.
Även om du kanske vill att avlägsnandet av gelen ska gå så snabbt som möjligt, är det bäst att ta god tid på dig om du vill behålla dina naglars hälsa intakt. Med det i åtanke har Gibson Tuttle en metod för att ta bort gelén.
”Fila först lite för att bryta topplackets försegling”, säger hon. ”Lägg sedan bomullsbollar som är indränkta i aceton på naglarna och linda in fingertopparna i aluminiumfolie.” Låt dem sitta i 10 minuter innan du försöker ta bort lacket. För att påskynda processen säger Gibson Tuttle att du kan försöka linda en varm handduk runt fingrarna medan de är insvepta i folie.
Enligt alla tre experterna är en nagelbandsolja eller ett nagelbandsserum din BFF efter en gelmanikyr. ”Dina naglar kommer att vara på den spröda sidan på grund av borttagningslösningen, så det är viktigt att återfukta din nagel”, säger Lim. Hon påpekar dock att om du går direkt från en mani till nästa är det bäst att undvika nagelbandsolja, eftersom den kan orsaka lyftning.